Karaciğerin Yapısı ve Görevleri

09.07.2016 - 07:45

karaciğerin yapısı ve görevleri

Karaciğer insan bedeninin en önemli organlarından bir tanesidir. Karaciğerin birçok görevi vardır. Karaciğerinin görevleri sayarak bitmez ama biz yine de en önemli görevleri öğrenelim. Karaciğerin görevlerine geçmeden önce karaciğerin yapısını inceleyerek bu organı daha detaylı tanıyalım. Karaciğer karın boşluğunun sağ üst tarafında bulunan bir organdır. Ağırlığı 1,5 kilo civarındadır. Kapladığı yer de epey geniş olan karaciğer en büyük iç organımızdır. Karaciğerin temel görevleri besin metabolizmasının düzenlenmesi, vücut için zehirli içeriklerin arındırılması ve vücudun mikroplardan korunmasıdır.

Karaciğerin kendine has bir üretkenliği vardır. Parça şeklinde nakledildiğinde kendini tamamlayabilmektedir.

Karaciğerin Yapısı

Karaciğer kırmızı, kahverengi arasında bir tondadır. Karın boşluğunda bulunur ve mide, bağırsak ve diyaframa komşudur.

Karaciğer büyük sağ lob ve küçük sol lob olmak üzere iki parçadan meydana gelmiştir. Bu iki lob bir tür bağ dokusu ile ayrılmıştır. Her lob daha küçük binlerce lobcuktan meydana gelmiştir. Her lobcuk ise salgı hücreleri, karaciğer hücreleri ve çeşitli damarları içerir.

Karaciğer hücreleri iki ana tip hücreden meydana gelir. Bunlardan ilki hepatosit hücre dediğimiz epitelyum yapıdaki hücredir. Bu hücreler karaciğerin çoğu görevini üstlenmektedirler. Diğer hücre tipi ise Kupffer hücre dediğimiz hücredir. Bir tür maktofaj olan bu hücreler vücut savunmasında görevlidir ve yaşlı alyuvar hücrelerini parçalar.

Karaciğer ayrıca birçok safra kanalı içerir. Bu kanallarla üretilen sıvı safra kesesine aktarılır ve sindirim sisteminde yağların parçalanması için kullanılır.

Karaciğerin Görevleri

Karaciğerin vücut için hayati birçok görevi olduğundan bahsettik. Karaciğerin önemli görevi kan içerisindeki maddeleri düzenlemektir. Bu maddeler besin maddesi olabilirler. Kalpten çıkan kan organlara uğradıktan sonra karaciğere de ulaşır. Karaciğer kanın içerisindeki maddelerden alır, fazla olanı verir, dönüştürmesi gerekeni dönüştürür. Böylece vücut iç dengesi sağlanmış olur. Bu anlamda baktığımız zaman karaciğerin görevleri sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve endokrin sistem ile iç içedir.

Safra üretimi yaptığı için karaciğer yağ sindiriminde hayati rol oynar. Yağ metabolizmasının düzenlenmesi karaciğerin görevidir.

Karaciğer karbonhidrat, protein ve yağların metabolizmasını düzenler. Hepatosit hücreler glikozu bir hayvansal polimer olan glikojen formuna çevirerek depolar. Böylece kandaki fazla şeker giderilmiş olur. Enerji ihtiyacı olduğunda karaciğer glikojeni glikoz olarak kana tekrar verir.

Protein metabolizması da yine karaciğerin görevleri arasındadır. Karaciğer amino asitleri kandan alır. Protein metabolizmasında azotlu bileşikler oluşur. Bu bileşikleri zehirsiz hale getirir. Amonyağı üreye çevirir.

Karaciğer fosfolipit ve kolesterol üretimini de gerçekleştirir. Bu yağlar hücre zarının yapısına katılır. Ayrıca hormon üretiminden tutun da sindirime kadar bu yağların önemli görevleri bulunmaktadır.

Karaciğerin görevleri arasında besin depolaması da vardır. Glikozu polimer halde depoladığından zaten bahsettik. Bunun yanında demir, bakır gibi mineralleri ve çeşitli vitaminleri de yine karaciğer depolar.

Karaciğerin savunma görevi sayesinde eskiyen, yıpranan, kanserli hücreler yok edilir. Karaciğer vücudun geri dönüşüm fabrikası gibidir. Yukarıda anlatılanları da birleştirdiğimiz zaman karaciğerin neden bu kadar hayati bir organ olduğunu kolaylıkla fark edebiliriz.


Etiketler:
  • biyoloji    
  • Yorumlar
    Yorum Yap