Türk Einstein Oktay Sinanoğlu
Türk Einstein veya Türkiye'nin Einstein'i olarak bilinen Oktay Sinanoğlu'nu ne kadar tanıyoruz? Oktay Sinanoğlu ülkemizi gururlandıran bilimsel çalışmalarda bulunmuş büyük bir değerimizdir. Türkiye halihazırda bilimde istenilen düzeyde değil. Bunu hepimiz biliyoruz. Ancak bireysel olarak kendini yetiştirmiş ve sınırlarımızı azmış bilim insanlarımız bulunuyor. Oktay Sinanoğlu bunlardan biridir. Bilime heves eden insanlara daha fazla okuma ve araştırma teşviki vermesi açısından Oktay Sinanoğlu'nun yaşantısına bir göz atmanın faydalı olabileceği kanaatindeyiz.
Oktay Sinanoğlu 1935 yılında 25 Şubat günü İtalya'nın Bari kentinde dünyaya geldi. 19 Nisan 2015 tarihinde de 80 yaşındayken hayata veda etti. Akademik alanda başarılarının yanında biz onu Türkçe dili ile ilgili yaptığı çalışmalarla biliyoruz. Meşhur TED Ankara kolejine giden Sinanoğlu bu okulu birincilikle bitirdi. İtalya'da doğması babasının konsolosluk görevi için orda bulunmasından kaynaklanmaktaydı. Zaten 1939 yılında çıkan dünya savaşı ailesinin Türkiye'ye dönmesine neden oldu. Dikkat edersek eğitimin az olduğu 1940'lı yıllarda okuyanlar büyük başarılar elde etmişlerdir. O dönemde okula gitme imkanı herkeste olmadığı için genellikle bakan, müsteşar, büyükelçi çocukları eğitime yönelmişlerdir. Bunların içerisinde kabiliyeti ve hevesi olanlar ise büyük başarılara imza atmışlardır. Oktay Sinanoğlu için bunlardan biri dememiz mümkündür.
Çoğu büyük araştırmacı gibi o da Üniversiteyi Amerika'da okudu. Amerikan üniversitelerindeki araştırma imkanlarını hepimiz biliyoruz. Oktay Sinanoğlu Kaliforniya Üniversitesinin Kimya mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını da 1 sene gibi kısa bir sürede MIT'de tamamladı. 28 yaşında Yale Üniversitesinden profesör olması onu dünyanın en geç profesörleri arasına sokmuştur. Yale içerisinde 20. yüzyıl boyunca bu rekoru kimse kıramamıştır.
Oktay Sinanoğlu kimya dalında birçok çalışmaya imza atmıştır. İngilizce yayımlanmış birçok akademik makalesi bulunmaktadır. Bununla birlikte Türkiye'ye geldiği süre içerisinde Türkçe bilinci için epey uğraşmıştır. Türkçenin birçok dilin işgali altında olduğunu düşünmüş ve Türkçe'de kullanılan yabancı kökenli kelimelerin bir kısmına karşılık türetmiştir. Bu karşılıkların ekserisi istenilen düzeyde bir kullanım alanı bulamamıştır.
Türkçeye sahip çıkmak ve Türkçe'yi sevmek, kendi milletini ve ülkesini sevmek ancak dış dünyayı tanıdıkça mantıklı olur. Öteki türlü zaten başka bir dünyayı bilmediğiniz için sevdiğiniz coğrafyaya bir katkıda bulunmanız gerçekten zor olur. İngilizceyi iyi düzeyde konuşan ve eğitiminin çok büyük bir kısmını İngilizce alan Sinanoğlu, Türkiye sınırlarını çok aşmasına rağmen diline sahip çıkması gerektiğini düşünenler arasındaydı.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı