Ders Çalışmayı Çeşitlendirmek

15.06.2016 - 17:26

ders çalışmayı çeşitlendirmek

Ders çalışma programını düzgün ve istikrarlı bir şekilde takip etmenin önemini her fırsatta vurguluyoruz. Ancak tek düze bir ders çalışma programı ya da ders çalışma sistemi sıkıcı olabilmektedir. Ders çalışmayı çeşitlendirmek bu açıdan çok büyük faydalar sağlayabilir. İnternetin hayatımızın çok önemli bir parçası olduğunu biliyoruz. İnterneti ders çalışmak veya bilgi edinmek için neredeyse hepimiz kullanıyoruz. İnternetten ders çalışmak adlı yazıda bu alanın ders için kullanımın ne kadar önemli olduğunu vurguladık. Ders çalışmayı çeşitlendirmekten kastımız da internetten çalışmak, videodan çalışmak, konu anlatımlı kitaptan çalışmak gibi seçeneklerin hepsini birden kullanmaktır.

Ders çalışmayı çeşitlendirmenin avantajlarını ve niye böyle yapmamız gerektiğini şu şekilde anlayabiliriz. İnsan beyni aynı aktiviteyi yapmaktan kısa süre içerisinde yorgunluk duyacaktır. Bu yorgunluğu göz ardı etmeyi başarsanız bile öğrenme veriminiz düşecektir. En basitinden sıkılacağınız için sıkılma sırasındaki öğrenme de hevesle çalışmaya göre kat be kat daha düşük olacaktır. Bu sorunu ders çalışmamızı çeşitlendirerek çözebiliriz. Böylece vaktimizi daha verimli kullanma imkanımız olur. Örneğin, 4 saat konu anlatımlı kaynaktan ders çalıştınız. Bunun sonucunda da hem konudan hem kitaptan hem de masada oturmaktan sıkıldınız. Bunu aşabilmek için tek aklınıza gelen şey ise dersi bırakmak. Bunun yerine konu anlatımlı bir video açarak pasif öğrenme dediğimiz öğrenme sürecine girebilirsiniz. Uzandığınız yerden bile bir şeyleri duyup aşina olabilirsiniz. Sonra belirli bir süre geçtikten sonra bundan da sıkıldınız. O zaman size heyecan verecek bir deneme sınavı çözerek derse devam edebilirsiniz. Bu şekilde sıkılmadan ders çalışma sürenizi maksimuma çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda bunun şöyle bir faydası da vardır. Her insanın öğrenme yeteneği ve şekli farklıdır. Farklı şekillerde çalıştığınız zaman bütün sistemleri beyninize denetmiş oluyorsunuz. Bir de çapraz okuma denen bir şeyi farklı kaynaklardan duyma olayını da yaşamış oluyorsunuz. Kendi okuduğunuz bir bilgiyi aynı zamanda duymuş da oluyorsunuz. Zaten okulda öğretmenin dersi anlattıktan sonra ödev vermesinin mantığı da budur.

Ders çalışmayı çeşitlendirmek çok güzel bir yöntemken yanlış uygulandığında zararlara neden olmaktadır. Şunu unutmamalıyız ki bu yöntemi uygulamak ders başında geçen süreyi ve dersten alınan verimi arttırmak içindir. Fakat siz var olan dersinizi iki dakikada bir bırakırsanız ve sürekli kaynak değiştirirseniz hiçbir şeye yoğunlaşmazsınız. Bu tuzağa düşmemek için bunu dahi programlı bir şekilde yapmalısınız. Örneğin ortalama bir sayısal öğrencisi için çeşitlendirilmiş bir ders programı örneğini şu şekilde düşünebiliriz:

  • Konu anlatımlı kaynaktan sorularıyla beraber 1 tane matematik konusu.
  • Sırasıyla her gün 1 tane fizik videolu anlatım.
  • 5 test geometri.
  • Akşam yatmadan önce 40 soruluk Türkçe denemesi.

Programı bu şekilde uygularsanız maksimum verim alırsınız. Sonra bir ders bitince yerine yeni ders koyarsınız. Böylece her dersi hem kitaptan, hem videodan, hem deneme kitabından tekrar etmiş olursunuz.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap