2016 Kpss Zor Muydu?

09.06.2016 - 17:11

2016 kpss sınavı

Her sene yaz ayına doğru yapılan Kpss sınavı bu sene 22 Mayıs 2016 tarihinde yapıldı. Yani nispi olarak biraz erken bir tarihte sınav gerçekleşti. Son yıllarda Kpss sınavının zorlaştırılması ve daha fazla eleyici soru sorulması akıllara şu soruyu getiriyor. 2016 Kpss zor bir sınav mıydı? Bu soruya farklı açılardan cevap verilebilir. Ancak genel kanı zor olduğu yönünde. Hatta sınavın kolay olduğunu iddia edenler sorular açıklandıktan sonra beklenenden daha fazla yanlışa sahip olduklarını gördüler. Bu da onların bir çeşit hayal kırıklığına uğramasına neden oldu. Kpss sınavında normalde genel kültür bölümü bilgi ağırlıklı olduğu için ve de güncel konulardan hiç beklenmedik sorular sorulduğu için adayların genel kanaati bu bölümün daha zor olduğu yönündeydi. 2016 kpss sınavına baktığımızda ise durumun daha farklı olduğunu görüyoruz. Sınavda genel kültür ve tarih soruları önceki senelere göre bir miktar kolaylaşmışken genel yetenek sorularının zorlaştığını görüyoruz.

2016 lisans kpss sınavının ilk bölümünde genel yetenek soruları bulunmakta. Genel kültür dediğimiz bölüm 30 Türkçe 30 matematik olmak üzere toplam 60 sorudan oluşmaktadır. Bu sene ilginç olan şuydu ki, matematik soruları gerçekten zordu. Türkçe soruları ise ilk çözüşte kolay gibi gelse de sonradan tekrar bakıldığında çeşitli dikkat hatalarından yanlış çıkarabilecek şaşırtıcı sorular olduğu görüldü. Genel kültür kısmında ise tarih yine bilgi ağırlıklı olduğu için çok kolaydı veya zordu diyemeyiz. Ancak güncel bilgiler ve hukuk soruları biraz çalışan adayları zorlamadı. Çünkü sorular standart ve genel bilgi düzeyinde sorulmuştu.

2016 kpss sınavının sonuçlarının açıklanmak üzere olduğu bu dönemde insanların aklında sınav zorluğundan dolayı çeşitli sorular var. Ancak bu tür sınavların atama ve yerleştirmeleri sıralama esasına göre yaptığını unutmamak gerek. Şöyle ki, daha önceki yıllarda sınavın zor olduğu görüldüğünde kamu personeli ataması için gereken en düşük puanlar da paralelinde düşüş gösteriyordu. Bu nedenle bu sene de bir farklılık olmayacak. Yapılan puanlara göre adaylar sıralama sokulacak ve kontenjanlara yukarıdan aşağıya doğru atama yapılacak. Kontenjan dolduğu zaman da atama durmuş olacak. Bu nedenle sınavın kolaylığı ve zorluğu bu açıdan bir fark arz etmiyor. Ancak sınavın zor olmasının şöyle dezavantajları olabiliyor. Temel düzeyde her konuda bilgisi olan adaylar beklediği puanı alamazken biraz daha dikkatli çalışmış adaylar ön plana çıkabiliyor. Bu da gayet normal bir durumdur.

Bütün bunların eşliğinde 2016 Kpss sınavı ne kadar zordu veya ne kadar kolaydı diye net bir cevap verecek olursak, adayların yorumlarına ve açıklanan sorulara baktığımızda zor bir sınavdı diyebiliriz. Ancak bu zorluk aşırı derecede, adayların içinden çıkamayacağı düzeyde değildi. Sadece bazı adayların yıllarca girmesinden ve atama alamamasından kaynaklanan durumları sınavın zorluğunu daha da göze batar hale getirdi.


Etiketler:
  • kpss    
  • Yorumlar
    Yorum Yap