Tıp Fakültesi Kontenjanları Artık Artmayacak
Son birkaç senedir açılan özel üniversite sayısının da sürekli artmasıyla Türkiye’deki tıp kontenjanı bir hayli arttı. Ayrıca doktor eksiğini gidermek için YÖK’ün düzenli olarak mevcut üniversitelerde tıp fakültesi kontenjanlarını arttırması da söz konusuydu. Düzenli olarak artan kontenjanlarda bu sene bazı fakültelerde bir gerileme görüldü. Örneğin 2014 yılında 498 kişi alan İstanbul Tıp Fakültesi 2015 yılında 462 kişi aldı. Yine aynı şekilde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 369 öğrenci alırken bir sonraki sene 328 öğrenci aldı. Ayrıca açılan birçok özel üniversite ile birlikte en düşük tıp puanının hayli düşmesiyle YÖK niteliksiz aday alımının önüne geçmek için tıp ve hukuk fakültelerine sıralama kotası koydu. Örneğin ilgili puan türünde ilk 40 bin içerisinde yer almayan adaylar kontenjan olsa dahi tıp fakültelerine giremeyecekler. Bu uygulamanın hayata geçirilmesiyle 73 kişilik tıp kontenjanı da boş kalmış oldu.
YÖK yeni yaptığı açıklamada her yıl artan tıp kontenjanlarının bu aşamadan sonra ciddi bir artış göstermeyeceğini duyurdu. Mesleki ihtiyaçlar ve eğitim olanakları göz önüne alınarak yapılan değerlendirmede tıp kontenjanlarının bundan sonra 12 bin 500’ü geçmeyecek. Yeni fakültelerin açılması ve belirli artışların olması ise bu rakama göre belirlenecek. Türkiye’nin doktor ihtiyacının karşılanması ve nitelikli hekim yetiştirilmesi için YÖK bu uygulamayı gerekli gördü. Zaten 2015 yılında her sene artan tıp ve hukuk kontenjanları küçük de olsa bir düşüş gösterdi. Bu da demek oluyor ki nitelik sorununun önüne geçilmesi için adım atılıyor. Tıp ve hukuk gibi bir ülkenin kaderini belirlemede hayli etkili olan iki alanda kontenjan ve sıralama sınırı getirilerek belirli bir nitelik korunması amacına doğru yönelme gerçekleşiyor.
Puanların ve eğitim kalitesinin daha fazla düşmemesi için böyle bir kararın verileceği elbette bekleniyordu. Bu alanlarda fazla kontenjan artımı üniversiteleri eğitim konusunda zora sokuyordu. Örneğin İstanbul Üniversitesinin hukuk bölümü daha önce 800 öğrenci alırken geçtiğimiz sene 650 öğrenci aldı. Ancak yine de öğrencilerin endişelenmesine gerek yok. Açılan özel üniversiteler ile birlikte tıp ve hukuk alanında puanlar 5 sene öncesine göre daha düşük. Örneğin daha önce tıp fakülteleri sadece ilk 10 binden öğrenci alırken şu anda 12 binin üzerinde sadece tıp kontenjanı var. Çalışan adayların rekabet koşulları eskiye nazaran daha iyi durumda. Tıp kazanmak isteyen adayların tıp fakültesi kazanmak için çalışma programı adlı yazıya bakmaları faydalı olacaktır.
2015 yılında düşen tıp fakültesi kontenjanlarında artık ciddi bir düşüş beklenmiyor. Bununla birlikte YÖK’ün aldığı yeni kararla bu saatten sonra ciddi bir artışın olması da ön görülmüyor. Özel üniversiteleri de sayarsak artık ilk 40 bin içerisinden tıp fakültesine girmek mümkün. Daha fazla düşmesi halinde zaten daha düşük kapasiteli öğrencilerin böyle kritik meslekler icra etmesine neden olacaktır. Bu nedenle alınan karardan çoğu tıp fakültesi memnun gözüküyor. Zaten YÖK yaptığı açıklamada meslek kuruluşları ve üniversitelerin talepleri doğrultusunda bu kararı aldıklarını dile getiriyor.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı