Psikoloji Nedir?
Psikoloji, organizma davranışlarını inceleyen pozitif bir bilim dalıdır. Psikoloji merkezi sinir sistemi olan canlı organizmaları inceler. Yaptığı deneylerle organizma davranışları hakkında bilgi toplar. Bu bilgileri matematiksel verilerle ifade eder. Bu sayede canlı davranışları hakkında daha fazla bilgi sahibi oluruz.
Zamanla psikoloji biliminin gelişmesiyle çalışma alanları özelleşmiş, bu sayede psikolojinin yeni alt dalları ortaya çıkmıştır. Bu alt dalları şöyle sıralayabiliriz:
- Gelişim psikolojisi
- Endüstri psikolojisi
- Adalet psikolojisi
- Sosyal psikoloji
- Uygulamalı psikoloji
- Rehberlik ve danışmanlık psikolojisi
- Klinik psikolojisi
- Eğitim psikolojisi
- Medikal psikoloji
- Psikometrik psikoloji
- Deneysel psikoloji
- Patolojik psikoloji
Diğer birçok sosyal bilimde olduğu gibi psikolojide de diğer alanlarla ilişki oldukça önemlidir. Psikoloji; sosyoloji, ekonomi, siyaset bilimi, felsefe, antropoloji, psikiyatri ve coğrafya gibi alanlarla iç içedir. Psikoloji hem bu alanlara katkı yapar hem de bu alanlardan katkı alır.
Psikoloji diğer bütün bilimlerde olduğu gibi deney ve gözlem metotlarını aktif bir şekilde kullanır. Psikoloji gözlem yaparken dış gözlem ve iç gözlem olmak üzere iki farklı gözlem metodunu kullanır. Psikoloji deneylerinde bağımlı ve bağımsız değişken vardır. Bir etkenin bir organizma üzerinde etkileri ölçümlerle tespit edilir. Bu sayede elde edilen bulgular çeşitli alanlarda kullanılır.
Psikolojinin Kullandığı Klinik Yöntemler
Psikolojinin fertlerin karşılaştığı bazı problemler için terapi sağlama işlevi de çok önemlidir. Bu amaçla psikoloji ilgilendiği bireyle ilgili teşhis koyma ve çözüm üretmek için bazı yöntemler kullanır.
Mülakat: Problemi olan bir bireyin psikoloji uzmanı tarafından görüşmeye tabi tutulmasıdır.
Biyografi: Eğer psikolog tanınmış bir kişiyle ilgileniyorsa, güvenilir bir biyografiden bulgular elde edebilir.
Olay incelemesi: Problem yaşanan ortamı psikologun gözlemlemesidir.
Anket: Psikologun bireylerle yazılı sorduğu sorulardır.