Görevli Kişilerin Trafiği Yönetme Hareketleri
Yolun Trafiğe Açık Olması Hali
Trafik görevlisinin duruş pozisyonuna göre sağ ve sol kol istikametinde kalan yollar trafiğe açıktır (omuz istikameti). Bu pozisyonda her iki kol, sağ veya sol koldan biri yere paralel biçimde yanlara açılabileceği gibi, her iki kol vücuda paralel biçimde aşağıya da bırakılabilir. Bu durumlarda trafik, kolların istikametinde bulunan yollara açık olacaktır.
Yolun Trafiğe Kapalı Olması Hali
Trafik görevlisinin duruş şekline göre, ön ve arka cephesinde kalan yollar trafiğe kapalıdır. Bu pozisyonda kolların her ikisi ya da biri yanlara açılabileceği gibi, vücuda paralel bir şekilde aşağıya da bırakılabilir.
Yolun Bütün Yönlere Kapalı Olması Hali
Trafik görevlisinin kollarından biri sağ veya sol, yukarıda diğeri aşağıda olması duruşudur. Bu duruş pozisyonu daha önce kendisine açık olan yolun kapanacağı, kapalı olanların ise açılacağını bildirir.
Sağa ve Sola Araç Durdurma İşareti
Araç sürücülerinin sağa veya sola yanaştırılarak durdurulması için verilen işarettir.
Trafiği Hızlandırma İşareti
Bu işaretin seri yapılması o yönde akan trafiğin hızlanması talimatını içerir.
Trafik polisinin veya görevli kişilerin HIZLAN işaretini vermesi durumunda serbest olan diğer ile düdüğünü KISA-KISA, uzun süreli veya güçlü olarak çalması da HIZLAN anlamına gelmektedir.
Trafiği yavaşlatma İşareti
Bu işaretin seri yapılması o yönde akan trafiğin yavaşlaması talimatını içerir.
Trafik polisinin veya görevli kişinin DUR işareti vermesi durumunda serbest olan diğer eli ile düdüğünü uzun, güçlü ve kesiksiz olarak çalması da DUR anlamındadır.
Sinyalize kavşaklarda trafik polisi veya görevli kişiler zorunlu olmadıkça IŞIKLI TRAFİK İŞARETLERİ yönetimine müdahale edemezler. Görevlilerin vereceği bütün işaretler, kararlı ve net olmalıdır.
Yön Tayini Hareketleri
Devlet büyüklerine ve teşkilat mensuplarının geçişlerinde trafik görevlileri selam vermez. Sağa veya sola yön gösteren trafik görevlisi beyaz eldiven giymeli ve kılık kıyafetinin temizliğine dikkat etmelidir.
Trafiği Gece Yönetme Hareketleri
Gece Dönüş İşareti
İşaret çubuğunun ışıklandırılmış ucu, dönüş yapması istenen araca yöneltilerek, çubuk dönüş yönüne göre doğru çizilen yayın içinde hareket ettirilir. İşaret yeterli oluncaya kadar tekrar edilir.
Gece Geç İşareti
İşaret çubuğunun ışıklandırılmış ucu baş hizasından geçecek şekilde yay çizilir. İşaret yeterli oluncaya değin tekrar edilir.
Gece Dur İşareti
İşaret çubuğu 45 derecelik bir yay içerisinde vücudun sağından soluna doğru hareket ettirilir. çubuğunun ışıklandırılmış ucu yere dik konumda ve ucu yukarıya bakar vaziyette tutulur.
Işıklı Trafik İşaret Cihazları
Trafiğin güvenle akışını sağlamak, araçların ve yayaların yolu sıraya uygun olarak kullanmalarını düzenlemek amacıyla oluşturulmuş ışıklı elektronik sistemin tamamıdır.
Kırmızı ışık: Yolun trafiğe kapalı olduğunu ve mutlak bir duruş yapılması gerektiğini gösterir. Bu ışık yanarken aksine bir ışık yoksa hiç bir yöne hareket edilemez.
Yeşil ışık: Yolun trafiğe açık olduğunu gösterir. Bu ışık yanarken tersini gösteren bir ışık yoksa durmadan geçilir. Kavşakta doğrultu değiştirilecekse dönüş manevrasına başlanır ve trafik kurallarına uyulmak suretiyle hareket edilir.
Sarı ışık: Uyarı manası taşır. Yanış sırasına göre yolun trafiğe kapanmak ya da açılmak üzere olduğunu gösterir.
Yeşil ışıktan sonra yanan sarı ışık: Yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu bildirir. Bu ışık yandığında emniyetle durulamayacak kadar yaklaşılmış ise normal geçiş yapılır, değilse yaya geçidi işgal edilmeyecek şekilde durulur.
Sarı ve kırmızı ışığın birlikte yanması: Yolun trafiğe açılmak üzere olduğunu bildirir. Bu halde beklemekte olan sürücülerin harekete hazırlanması gerekir.
Fasılalı yanıp sönen kırmızı ışık: "Dur" işareti levhası ile aynı anlamdadır. Bu halde beklemekte olan sürücülerin harekete hazırlanması gerekir.
Fasılalı yanıp sönen sarı ışık: Uyarı anlamındadır. "Yol Ver" işaret levhası ile aynı anlamdadır. Fasılalı sarı ışığın bulunduğu yerin yavaş ve dikkatli bir şekilde geçilmesi gerektiği anlamına gelir.
Işıklı ok: Dönüşleri düzenleyen ışıklardır. Bu ışığın bulunduğu yerlerde ok yönüne dönüş yapacak sürücüler, oklu ışığın yeşil yanmasını beklerler. Oklu ışık yeşil yandığında ok istikametine gidecek olan sürücüler trafik kurallarına uyarak dönüşlerini tamamlarlar. Ana trafik ışığı yeşil yanmakta iken ışıklı ok kırmızı yanıyorsa ok yönüne gidecek olan sürücüler beklemek zorundadırlar.
Yaya figürlü yeşil ışık: Yaya geçidinin yayalara açık olduğunu gösterir.
Yaya figürlü kırmızı ışık: Yaya geçidinin yayalara kapalı olduğunu gösterir.
Sesli ve yazılı ışık: Araç trafiğine göre yayaların hareketlerini düzenleyen ışıklar olup sesli veya yazılı mesaja göre hareket edilmesini gerektirir. Bazı kavşak veya yaya geçitlerinde sürücülerin ve yayaların bekleme ve geçme sürelerini gösteren dijital zaman sayaçları bulunur. Bunlar, kırmızı veya yeşil ışık yandığında sürücülerin ve yayaların durma ve geçme sürelerini azaltarak gösterirler. Bu cihazların bulunduğu geçit ve kavşakları kullanan sürücü ve yayalar sayaçta gösterilen sürelere göre geçme ve bekleme zamanlarını ayarlamalıdırlar.
Bazı geçitlerde yayalar için geçiş butonu vardır. Geçitten karşıya geçmek isteyen yayalar butona basarak yeşil ışık yanmasını sağlarlar.
Trafik İşaret Levhaları
Yolu kullananlara yol ve çevresinin genel özellikleri hakkında gerekli görülen uyarı ve önerilerin yazı ve semboller halinde mesajlarla aktarılmasını sağlarlar. Düzgün bir şekilde kullandıkları taktirde trafik işaret levhaları karayolu güvenliğine büyük ölçüde fayda sağlar.
Tehlike Uyarı İşaretleri (T Grubu)
Tehlikeli dönemeç (viraj) ya da birbirini izleyen tehlikeli devamlı dönemeçlere yaklaşıldığını bildirir. Bu levha görüldüğünde hız azaltılır, diğer işaretlerle konulmuş olan geçme yasağı, hız kısıtlaması, duraklama ve park etme yasağına uyulur.