Osmanlı Devleti 17 Yüzyılda Hangi Devletlerle Mücadele Etmiştir? | Soru-cevap - Webders.net

Osmanlı Devleti 17 Yüzyılda Hangi Devletlerle Mücadele Etmiştir?

icon_soru
Soru Zülal Serper 18.09.2019 - 14:14
Osmanlı devleti 17 yüzyılda hangi devletlerle mücadele etmiştir? Osmanlı 17. yüzyılda hangi devletlerle savaşmıştır?
icon_soru
Cevap 20.09.2019 - 19:20

17. Yüzyıl Osmanlı tarihi açısından şu açıdan önemlidir. Devlet eskisi gibi ilerlememesine rağmen büyük oranda askeri gücünü korumuştur. Eskisi gibi genişleme politikaları izlemek istese de Yükselme Devrindeki gibi büyük başarılar elde edememiştir. 17. Yüzyıl sonlarında artık duraklama yerine gerileme başlamıştır.

Osmanlı Devleti 17. yüzyılda aşağıdaki devletlerle mücadele etmiş ve savaşmıştır:

  • İran
  • Avusturya
  • Lehistan
  • Venedik
  • Rusya

Osmanlı Devletinin bu ülkelerle olan mücadelesini 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu konu anlatımından detaylıca okuyabilirsiniz. Burada bazı önemli olaylara kısaca değinelim.

İranla İlişkiler

Osmanlı Devleti doğuda uzun süre İran'la mücadele etmiştir. 1590 yılındaki Ferhatpaşa Antlaşması ile doğudaki en geniş sınırlara ulaşmıştır. İran'ın Osmanlı Devletindeki iç karışıklıklardan faydalanmak üzere Osmanlı topraklarına saldırması üzerine 1603'te savaşlar tekrar başlamıştır.

Bu savaşlar 1639 yılına kadar aralıklı bir şekilde devam etmiştir. Bu süreçte iki devlet arasında 1612'de Nasuh Paşa, 1618'de Serav ve 1639 yılında Kasr-ı Şirin Antlaşmaları imzalanmıştır.

Avusturya ile İlişkiler

Osmanlının batıdaki en büyük rakibi ve komşusu Avusturya imparatorluğuydu. Barış ortamının bozulmasıyla 1593'te savaş başlamıştır. Sultan III. Mehmet ordu başında savaşa çıkarak 1596 yılında Haçova Meydan Savaşını kazanmıştır. Ancak güçlü bir orduyla karşılaşan ve zorlanan Osmanlı Devleti 1606 yılında Zitvatorok Antlaşması'nı imzalamıştır.

Bir süre barış sağlandıktan sonra 1662 yılında tekrar savaş başlamıştır. Uyvar kalesinin Osmanlı tarafından almasından sonra 1664 yılında Vasvar Antlaşması ile savaş sona ermiştir.

Avusturya ile Macaristan arasında sıkıntıların yaşanmasından dolayı Macaristan Osmanlı'dan yardım istedi. 1683 yılında Osmanlı II. Viyana Kuşatmasına çıktı ancak şehri alamayıp geri çekildi. Osmanlı'ya karşı kurulan kutsal ittifak ile 16 yıl süren savaşlar yapıldı. 1699 yılında ise Karlofça Antlaşması imzalandı.

Lehistan ile İlişkiler

Lehistan'ın Boğdan'a saldırmasından dolayı padişah II. Osman 1620 senesinde sefere çıkmıştır. Hotin kalesi kuşatılmışsa da alınamamıştır. Bunun üzerine 1621 Hotin Antlaşması imzalandı.

17. yüzyılın iknci yarısında yeniden ilişkiler bozulmuştur. 1672 yılında Osmanlı Devleti Lehistan'a savaş açmıştır. Osmanlı savaşı kazanmış ve 1676 yılında Buçaş Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti Avrupa'da en geniş sınırlara ulaşmıştır.

Venedik ile İlişkiler

Osmanlı Devletinin 17. yüzyılda mücadele ettiği devletlerden biri de Venedik'tir. İki devlet arasında Akdeniz rekabeti bulunmaktadır. Çok önemli bir ada olan Girit adası Venedik'in elinde bulunmaktaydı.

Adayı almak için Osmanlı Devleti adaya sefer düzenledi. I. İbrahim döneminde başlatılan kuşatma ancak IV. Mehmet Döneminde sonuçlanmıştır. 1645 ile 1669 yılları arasında 24 yıl boyunca savaş sürmüştür. Osmanlı Devleti 24 yıllık bir çabanın ardından adayı almıştır.

Ruslarla İlişkiler

Sultan II. Bayezid döneminde Osmanlı Rus ilişkileri başlamıştır. Uzun süre herhangi bir savaş yapmayan iki millet arasında 17. yüzyıl sonlarına doğru savaş başlamıştır. Daha sonraki yüzyıllarda ise Osmanlı'nın en çok savaştığı devletlerin başında Rusya yer almıştır.

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Rusya ile çıkan savaşların sonucunda sefere çıkmış ve 1678 yılında Çehrin Kalesi alındı. İki devlet arasında 1681 Bahçesaray Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma iki devlet arasındaki ilk resmi antlaşma niteliğindedir.