Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nasıl Olur? | Soru-cevap - Webders.net

Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nasıl Olur?

icon_soru
Soru Zeliha Kürne 28.09.2019 - 18:29
Karbonmonoksit zehirlenmesi nedir? Karbonmonoksit gazı (CO) neden zehirlenmeye neden olur?
icon_soru
Cevap 30.09.2019 - 18:55

Karbonmonoksit zehirlenmesi: Hemoglobine bağlanma afinitesi oksijenden 250 kat fazla olan karbonmonoksit gazının (CO) hemoglobine bağlanması ve oksijenin bağlanmasını engellemesi sonucunda dokuların oksijensiz kalmasıdır.

Karbonmonoksit Nasıl Bir Gazdır?

Bir karbon ve bir oksijenden müteşekkil karbonmonoksit gazı (CO) kokusuz, renksiz, tatsız bir gaz olduğundan fark edilmediği için sinsice zehirler ve son derece tehlikeli ve ölümcüldür. Odun, kömür, tezek, gaz yağı, likit petrol gazı ve doğal gaz gibi organik yanıcıların tam yanmaması sonucu oluşur.

Karbonmonoksit gazının renksiz ve kokusuz bir gaz olması onu bu denli tehlikeli hale getirmektedir.

Karbonmonoksit Gazı Vücuttan Nasıl Atılır?

Karbonmonoksit gazının vücuda alındığı ve vücuttan atıldığı tek yer akciğerlerdir. Akciğerlerden vücuda alınması hemen olur fakat vücuttan tamamen atılması saatler alır (2-4 saat).

Katı yakıtla ısınan yerlerde havalandırma çok önemlidir. Aksi taktirde ortaya çıkan gaz siz fark etmeden akciğerlerinizden kana karışarak sizi zehirler.

Karbonmonoksit Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Hafif zehirlenmelerde; baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi belirtilerin biri veya birkaçı görülebilir. Ağır zehirlenmelerde hastanın bilinci bozulup komaya girebilir. Oksijensiz kalan kalp ve beyin hasarıyla ölüm gerçekleşebilir. Hasta veya yakınından alınan öykü ve kandaki karboksihemoglobin (COhb) bakılarak tanı konur.

Karbonmonoksit zehirlenmesinin en kötü yanı bazı durumlarda fark ettirmeden öldürmesidir. Uyku sırasında gelen zehirlenmeyle uyanamama söz konusu olabilmektedir.

Karbonmonoksit Zehirlenmesinde Tedavi Nasıldır?

Tedavi soluk alıp vermeyi normal haline döndürmek ve hemoglobine bağlanmış karbonmonoksiti vücuttan atmaktır. ABC: Havayolu açıklığını sağlamak (airway), Nefes alış verişini sağlamak (Breathing), Kan dolaşımını sağlamak(Circulation).

  • Karbonmonoksit kaynağından uzaklaştırmak
  • Oksijen tedavisi
  • Hiperbarik oksijen tedavisi