Neden yüksek yerlere çıkıldıkça ısı azalıyor? | Soru-cevap - Webders.net

Neden yüksek yerlere çıkıldıkça ısı azalıyor?

icon_soru
Soru Necati Kozan 03.04.2018 - 16:17

Eğer su buharının gaz halde kalması için 100 dereceden fazla ısı gerekiyor ise neden yüksek yerlere çıkıldıkça ısı azalıyor?

icon_soru
Cevap 04.04.2018 - 20:57

Yüksek yerlere çıkıldıkça ısının azalması ile suyun gaz halinde kalması farklı olaylardır. Dünya, Güneş tarafından ısıtılır. Bu ısıtılma doğrudan ışınların etkisinden ziyade Dünya yüzeyine çarpan ışınların yansıyıp atmosferde tutulması yoluyla gerçekleşir.

Atmosferde ağır gazlar daha alt kısımlarda yoğunlaşmıştır. Bu nedenle gezegenden uzaklaştıkça atmosfer basıncı ve gazların yoğunluğu düşer. Bu nedenle yüksek yerlere çıkıldıkça sıcaklık da düşer. Yaz aylarında dahi yüksek dağ zirvelerinde kar olmasının ana sebebi budur.

Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi yükseltisi yüksek olduğu için soğuktur. Ilıman iklimlerde dahi yüksek yerler soğuk iklim ortamı gibi davranış gösterir. Bunun sebebi yukarıda bahsettiğimiz nedendir.

Ancak su buharının gaz halinde kalması olayı ile bunun herhangi bir alakası yoktur. Su buharının farklı basınçta erime ve kaynama noktaları bile farklıdır. Yani 100 °C kaynama noktası zaten deniz seviyesinde geçerli olan bir durumdur.