Tarihi Aklımda Tutamıyorum | Soru-cevap - Webders.net

Tarihi Aklımda Tutamıyorum

icon_soru
Soru Alper Yiğit 26.02.2016 - 00:18
Merhabalar. Sitenizi yaklaşık bir aydır takip ediyorum. Konu anlatımlarınızı çok beğendiğimi söylemeliyim. Videoların artarsa daha da güzel olur. Soruma gelecek olursak sorum şu. Tarih çalışırken çok fazla antlaşma ve devlet ismi olduğundan karıştırıyorum. Bu nedenle en basit soruları kaçırıyorum. Birinci bölümde çıkan sorular yorum sorusu genelde ama ben sözelden sınava gireceğim. Bu nedenle bu sorunu nasıl çözebileceğim konusunda size danışmak istedim. Cevap verirseniz güzel olur. Vermezseniz de canınız sağ olsun.
icon_soru
Cevap 01.03.2016 - 17:40

Merhabalar Alper. Öncelikle sitemizi beğendiğin ve takip ettiğin için sana teşekkür ediyoruz. Video anlatımlarını da imkan buldukça arttırmayı planlıyoruz. Tarihi aklımda tutamıyorum demişsin. Doğrudan sorununa odaklanalım ki sonuç alabilelim. Tarihi baştan sonra çalıştığın zaman antlaşma isimleri ve savaş isimleri hakikaten birbirine girmektedir. Bunu engellemenin ise güzel bir yolu var. Tarihi bölümlere ayırdığın taktirde bütün antlaşmaları sınıflandırmış olursun. Her sınıfta da daha az sayıda savaş ve antlaşma kalmış olur. Şöyle ki, biz bilginin sınıflandırılmasının anlamak açısından çok önemli olduğunu hep dile getiriyoruz. Mesela biyolojinin de en önemli konusu bize göre canlıların sınıflandırılması konusudur. Çünkü sonra öğrendiğimiz bilgileri bu konu üzerine inşa etmekteyiz. Her neyse, biz tarihe geri dönelim. Tarihi çalışırken konu isimlerine önem vermelisin. Her konunun bir başlığı vardır. Mesela Osmanlı Yükselme Devri veya Anadolu Selçuklu Dönemi gibi. Bu kısımda öğrendiğin bilgileri bu kısımlarla iyice ilişkilendirmelisin. Bu bölümlerin her birine teker teker odaklanarak daha kısa bilgileri birleştirerek tarih bilgini arttırabilirsin. Mesela Osmanlı padişahları listesini bilmen çok işine yarar. Her padişahın imzaladığı en önemli bir antlaşmayı aklında tutsan bile tarihin kronolıjisini kaçırmamış olursun.

Bu yöntemi denediğin anda farkı göreceğinden emin ol. Ayrıca sana tavsiyemiz bir konuyu bir açıdan değil birkaç açıdan öğrenmen ve bunları kesiştirmen. Mesela İstanbul'un fethi hem yükselme döneminin başıdır. Hem Fatih'in 2. tahta çıkışısın 2. yılında gerçekleşmiştir. Bu bilgileri 1453 yılı ile kesiştirirsen ortaya daha karmaşık bir bilgi ağı çıkar. Bu sayede konuları da karıştırmamış olursun. Tarih çalışırken de dikkat etmen gereken hususları nasıl tarih çalışırız adlı yazıda daha önce anlatmıştık. Oraya bakmanda da fayda var. Umarım istediğin başarıyı yakalarsın.