Sözel Dersleri Sevmiyorum | Soru-cevap - Webders.net

Sözel Dersleri Sevmiyorum

icon_soru
Soru Saliha Esen 25.08.2016 - 19:54

Merhaba ben 11. sınıf öğrencisiyim sayısal bölüm seçtim. Sözel dersleri sevmediğim için uğraşmıyorum. Sevmem için ne yapmalıyım? Bu sene nasıl çalışmam ve hangi derslere ağırlık vermem gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim..

icon_soru
Cevap 27.08.2016 - 23:05

Sorunuzda sözel dersleri sevmiyorum diyorsunuz. Bu durumda aklınıza ilk getirmeniz gereken şey bu derslere neden ihtiyaç duyduğunuzdur. İnsanlar sevmedikleri şeyleri sadece mecburken yaparlar. Mesela doktora gittiğinizde iğne olmayı sevmezsiniz ama hastalıktan kurtulmak için buna katlanırsınız. Aynı şey demek ki bu derslerde de var. Yani sözel dersleri sevmiyorum diyorsunuz ama bu derslere katlanmak zorunluluğunuz var.

Sözel dersleri sevmediğiniz halde bu derslere katlanmak zorunda olmanızın sebebi üniversite sınavında sözel derslerden soru gelmesidir. Ayrıca lise yıllarında da derslerinizde başarılı olmak için sözel dersleri sevmeniz gerekir.

Sözel dersleri ikiye ayırmamız gerekir. Türkçe edebiyat bir tarafta, diğer tarafta ise sosyal bilgiler dersleri vardır. Bir sayısalcının türkçe edebiyat kısmında sadece Türkçe bölümüne ihtiyacı vardır. Türkçe üniversite sınavlarının temelidir. Bu testten başarı olmak zorundasınız. Bunun için sevmeseniz de dil bilgisini konularını bitirip anlam bilgisi konularından bol miktarda soru çözmeniz gerekir. Ygs Türkçe'den full çekmek adlı yazı Türkçe dersinin önemi ve Türkçe dersinde başarı için hazırlanmıştır.

Sözel dersleri sevmiyorum derken kast ettiğiniz ikinci kısım da tarih, coğrafya, felsefe gibi dersleri kapsayan sosyal bilgiler bölümüdür. Bir sayısalcı için ağırlığı az olan bu dersleri başarılı olmak istiyorsanız yine de yapabilmelisiniz. Bu nedenle bu dersleri de çalışmalısınız. Tarih dersini sevmiyorsanız eğer tarihi bir bilgi öğrenme aracı olarak görebilirsiniz. Çok fazla bilgi yüklemesi yapmadan, öğrendiklerinizin üzerinde iyi durarak ve yavaş ilerleyerek tarihin genel hatlarını oturtabilirsiniz. Nasıl tarih çalışırız adlı yazı da bununla ilgilidir.

Sözel derslerden coğrafyayı da dünyamızı ve ülkemizi tanımak olarak düşünün. Sevmeye çalışın. Sevemezseniz de üzerine gidin. Bundan korkmayın. Felsefe testi için ekstra bir şey demeye gerek yok. Bir kaynaktan okuduktan sonra deneme sınavlarında karşınıza çıktıkça yaparsanız ilerleme kaydedersiniz. Felsefede yüksek net yapmak için konuları önce bir gözden geçirmeniz gerekir.

Sözel dersleri sevmiyorum ama çalışmak zorundayım diyorsanız bu tavsiyeler yeterli olacaktır. Umarım işinize yarar.