Felsefede Tutarlılık Neden Önemlidir? | Soru-cevap - Webders.net

Felsefede Tutarlılık Neden Önemlidir?

icon_soru
Soru Raif Kul 16.08.2016 - 00:57
Merhabalar. Benim sorum felsefe ile alakalı. Felsefede tutarlılık neden önemlidir? Felsefe eğer düşünmek demekse ve ben de düşünüyorsam düşüncemin tutarlı olması ne fark eder. Önemli olan düşünmek değil midir? Felsefede tutarlılık neden önemlidir sorusuna verebileceğimiz makul bir cevap var mıdır? Felsefe ve tutarlılık arasındaki ilişkiyi kısaca açıklayabilir misiniz.
icon_soru
Cevap 24.08.2016 - 22:52

Güzel bir soru sormuşsunuz. Felsefede tutarlılık neden önemlidir? Çünkü felsefe mantığı temel alır. Eğer felsefede esas olan düşünmek ise bu düşünmenin bir yolu yordamı olmadılır. Ayrıca düşünmenin amacı bir sonuca ulaşmaktır. Ulaştığınız bir sonuçtan emin olmak ve bu sonucu başkalarıyla da paylaşabilmeniz için tutarlı olmanız gerekir. Yani normal hayatta tutarlı değilseniz bile felsefe sahasında tutarlı olmak zorundasınız. Çünkü felsefede tutarlılık önemlidir.

Tabi felsefede tutarlılık kavramını ya da felsefe ve tutarlık ilişkisini anlamamız için önce felsefe nedir sorusuna cevap verebilmemiz gerekir. Felsefe nedir biliyorsak felsefede tutarlılık neden önemlidir daha çabuk kavrayabiliriz.

Tutarlılık aslında sadece felsefenin değil, neredeyse her şeyin temelidir. İki kişi tartışırken tartışmanın mana taşıması için bir ortak nokta olması gerekir. Ya bilimsel gerçekler ya dini inançlar ya da yasalar gibi noktalarda iki tarafın uzlaşı ve ortak kabul içerisinde olması gerekir. Aksi taktirde tartışmadan asla bir sonuç çıkmaz. İşte tutarlılık da felsefenin temel kabulüdür diyebiliriz. Bunu kabul ederek felsefeye yaklaştığımız taktirde anlamlı bir iş yapmış oluruz.

Bilim yaparken veya eser ortaya koyarken kaynak ve belge gösteririz. Bu kaynak ve belgeler bizim geçerliliğini kabul ettiğimiz varlıklardır. Yoksa uydurmalarla dolu bir tarih kitabı yazıp bu tarihin kendisidir diyebiliriz. Sonuçta ortaya çıkan kitap öznel olarak bizim için değerli olabilir ancak nesnel olarak bir değer taşımaz. Aynı mantık felsefe için de geçerlidir. Felsefede tutarlılık ortak kaynak gibidir. Bir fikri ortaya koyduğunuz zaman onun dayanağını da mantıksal bir hataya düşmeden ortaya koymalıyız.

Yukarıda anlatılan bağlamla felsefe ve tutarlılık arasında sıkı bir ilişki mevcuttur. Konu daha uzatılabilir ancak felsefede tutarlılık neden önemlidir açıkladık yeteri kadar. Umarım cevap tatmin edici olmuştur.