İdrar asit mi baz mı? | Soru-cevap - Webders.net

İdrar asit mi baz mı?

icon_soru
Soru Manolya Yıldız 07.02.2019 - 15:51

İdrar asit mi baz mı? idrarın içerdiği maddeler nelerdir?

icon_soru
Cevap 15.02.2019 - 23:47

İdrarın asit mi baz mı olduğunu öğrenmenin en kısa yolu idrarın pH değerine bakmaktır.

İdrarın pH değeri, normal olarak 5.5 ile 7 arasındadır ve ortalama olarak 6.2'dir. Hiperürikosüri hastalarında asidik idrar böbreklerde, üreterlerde veya mesanede ürik asit taşlarının oluşumuna katkıda bulunabilir. İdrar pH'ı bir laboratuvarda veya evde ölçülebilir. Et ve süt ürünlerinden elde edilen proteinlerin yanı sıra alkol tüketiminin de yüksek olduğu bir diyet idrar pH'ını azaltıp asiditesini arttırabilirken, potasyum içeriğini arttıracak şekilde meyve ve sebzelerdeki yüksek diyetlerden elde edilen organik asitler pH'ı artırabilir ve idrarı daha alkali yapabilir.

Bazı ilaçlar ve ayrıca, asetazolamid, potasyum sitrat ve sodyum bikarbonat dahil olmak üzere idrar pH'sını da artırabilir. Popüler olarak idrarın pH değerini düşürdüğü düşünülen kızılcıkların idrarı asitleştirmediği gösterilmiştir. İdrar pH'ını azaltabilen ilaçlar arasında amonyum klorür, klorotiazid diüretikler ve metenamin mandelat bulunur. Ama en nihayetinde idrar asidik karakterdedir. Yani idrar asittir.

İdrar, insanlarda ve birçok hayvanda metabolizmanın sıvı bir son ürünüdür. İdrar böbreklerden üreterlerler vasıtasıyla mesaneye akar ve mesane de dolunca üretra ile vücuttan idrar atılmasıyla sonuçlanır. Hücresel metabolizma azot bakımından zengin birçok yan ürün üretir ve bu yan ürünlerden üre, ürik asit ve kreatinin gibi maddelerin kan dolaşımından temizlenmesi gerekir. Bu yan ürünler, suda çözünen kimyasalların vücuttan atılmasında birincil yöntem olan idrar yaparken vücuttan atılır. Bir idrar tahlili memeli vücudunun azotlu atıklarını tespit edebilir. İdrar dünyanın azot döngüsünde rol oynar.

Dengeli ekosistemlerde idrar toprağı gübreler ve böylece bitkilerin büyümesine yardımcı olur. Bu nedenle idrar gübre olarak kullanılabilir. Bazı hayvanların bölgelerini işaretlemek için de kullanır. Tarihsel olarak, barut üretimi, ev temizliği, derinin tabaklama ve tekstil ürünlerinin boyanmasında yaşlı veya fermente idrar (lant olarak da bilinir) kullanıldı. İnsan idrarı ve dışkısı topluca insan atığı veya insan dışkısı olarak adlandırılır ve bir sanitasyon sistemi ile yönetilir. Hayvanların idrar ve dışkısı da, hayvan popülasyonu yoğunluğu yüksekse, uygun bir yönetim gerektirir.

Renal fizyoloji:

Çoğu hayvan, çözünür toksik atıkların giderilmesi için boşaltım sistemlerine sahiptir. İnsanlarda, çözünür atıklar öncelikle üriner sistem tarafından atılır ve daha az oranda terleme yoluyla atılır. Üriner sistem, böbrekler, üreterler, idrar kesesi ve üretradan oluşur. Sistem, filtrasyon, yeniden emilim ve tüpesalgılama işlemiyle idrar üretir. Böbrekler, çözünebilir atıkları kan dolaşımından, ayrıca fazla su, şekerler ve çeşitli başka bileşikleri de kandan süzerek alır. Elde edilen idrar, yüksek konsantrasyonlarda üre ve toksinler dahil diğer maddeleri içerir. İdrar, böbreklerden üreter, mesane ve son olarak da üretra yoluyla vücuttan dışarıya atılır.

İdrarın içerdiği maddeler:

Birincil bileşenler: İnsan idrarı esas olarak sudan (% 91 ila% 96) oluşur; üre, kreatinin, ürik asit ve az miktarda enzim, karbonhidrat, hormon, yağ asidi, pigment, müsin ve inorganik iyonlar içerir. Bu ingorganik iyonlar Sodyum (Na+), potasyum (K+), klorür (Cl-), magnezyum (Mg2+), kalsiyum (Ca2+), amonyum (NH4 +), sülfatlar (SO42-) ve fosfatlar (örn. PO43-).

İdrarın Kimyasal Bileşimi:

  • Su (H20):% 95
  • Üre (H2NCONH2): 9,3 g / l ila 23,3 g / l
  • Klorür (Cl-): 1,87 g / l ila 8,4 g / l
  • Sodyum (Na+): 1.17 g / l ila 4.39 g / l
  • Potasyum (K+): 0,750 g / l ila 2,61 g / l
  • Kreatinin (C4H7N3O): 0.670 g / l ila 2.15 g / l
  • İnorganik kükürt (S): 0.163 ila 1.80 g / l
  • Hippurik asit,
  • Fosfor,
  • Sitrik asit,
  • Glukuronik asit,
  • Amonyak,
  • Ürik asit

ve diğerleri de dahil olmak üzere daha az miktarda başka iyonlar ve bileşikler mevcuttur. İdrardaki toplam katı madde kişi başına yaklaşık 59 gramdır. Normal olarak insan idrarında en azından kan plazması ile karşılaştırıldığında kayda değer miktarlarda bulamadığınız bileşiklere de ki bunlar protein ve glukoz (tipik normal aralık 0.03 g / l ila 0.20 g / l) dahildir. İdrarda önemli düzeyde protein veya şeker bulunması, potansiyel sağlık sorunlarına işaret eder. İnsan idrarının pH'ı, yaklaşık 6.2 dir. Ki bu 5.5 ila 7 arasında değişmektedir. İdrarın özgül ağırlığı 1.003 ila 1.035 arasında değişmektedir. PH veya özgül ağırlıktaki önemli sapmalar diyet, ilaçlar, idrar bozuklukları ve başka hastalıklar nedeniyle olabilir.