Sözel derslere nasıl çalışılır? | Soru-cevap - Webders.net

Sözel derslere nasıl çalışılır?

icon_soru
Soru Rabia Kulin 10.08.2016 - 16:42
Merhabalar. Ben sayısal öğrencisiyim. Sayısal derslerim fena değil. Ama sözel dersleri yapamıyorum. Sözel derslere nasıl çalışılır bilmiyorum. Aslında sözel derslere çalışmayı de pek sevmiyorum. Ders çalışırken uykum geliyor. Bilgiler birbirine karışıyor. Bir sayısal öğrencisinin sözel dersleri yapmadan başarı olması pek mümkün değil. Bu nedenle sözel dersleri halletmek için sizden tavsiye bekliyorum.
icon_soru
Cevap 11.08.2016 - 11:24

Doğru yere geldin. Çünkü burada sözel derslere nasıl çalışılır öğreneceksin. Sayısal derslerde başarılı olduğunu ifade ediyorsun. Sayısal derslerde başarılı olmak aslında bir şeylerin göstergesidir. Bu senin sayısal zekanın ön planda olduğunu gösterir. Sözel derslerde istediğin başarıyı elde edememenin sebebi ise korku ve endişedir. Sen bu sahaya girmek istemiyorsun. Daha çok hesap yaptığın, bilgiye çok ihtiyaç duymadığın, mantıklı erişebildiğin şeyleri istiyorsun.

Sözel derslere çalışmak demek birçok bilgiye maruz kalmak demektir. Sözel derslerde başarılı olmak için de çok bilmek gerekir. Kalın bir tarih dersini aldığınız zaman içinde tonlarca bilgi vardır. Bu bilgilerden ne kadar bilirseniz o kadar başarılı olursunuz demektir. Sözel dersleri sevmeyen öğrenciler genellikle bu bilgi yığınına maruz kalmamak isteyenlerdir. Zihniniz ezbere ayak uydurmuyorsa, daha çok mantık kurmaya yönelik programlanmışsa bu dersleri sevmezsiniz. Bu dersleri çalışırken uykunuz gelir.

Yukarıda belli ölçülerde sorun tespiti yaptıktan sonra gelelim sözel derslere nasıl çalışılır sorusuna. Sözel dersleri seven biri olsanız zaten böyle bir sıkıntıyla karşılaşmazsınız. Ancak siz yukarıda belirtildiği gibi sol beyni daha ön planda olan ve sayısala programlı birisiniz. Ancak bütün sayısalcıların da sözel bilgilere ve sınavlarda sözel netlere ihtiyacı var. Öyleyse bu bilinçle hareket etmeniz gerekir. Yani öyle ya da böyle bu derslerle yüzleşmek zorundasınız.

Sözel derslerin içine girdiğinizde aralarında matematiksel bir ilişki olduğunu göreceksiniz. Tarihi, coğrafyayı, felsefeyi incelediğinizde ve detaylı çalıştığınızda belli bir düzeyden sonra mutlaka keyif almaya başlayacaksınız. Bundan emin olmalısınız.

Sözel derslerle ilgili şöyle bir tavsiyede bulunabiliriz. Sadece bir dersi alın ve halletmek için uğraşın. Üzerinde yoğunlaşın. Sürekli onu bırakıp başka derse geçmek isteyeceksiniz ama bu hisse direnin. Mesela alın bir tarih kaynağı ve yoğunlaşın. Kitap bitene kadar ara vermeyin. Sıkıldığınızda 10 dakika mola verip tekrar devam edin. Öğrendikçe hoşunuza gidecektir. Bizden önce yaşayan insanları, atalarımızı göreceksiniz o sayfalarda. Biraz pozitif düşünmek zorundasınız. Tarih nasıl çalışılır adlı soruya verdiğimiz cevabı da mutlaka okuyun.

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemi bütün sözel dersler için uygulayın. Sonunda bir şeylerin değiştiğini göreceksiniz ve tablo daha olumlu hale gelecek. Bundan emin olabilirsiniz. Sözel derslerinizde ve diğer tüm alanlarda başarılar dileriz.