Işık Hızına Yaklaşan Cismin Boyu | Soru-cevap - Webders.net

Işık Hızına Yaklaşan Cismin Boyu

icon_soru
Soru Ahmet Çalık 10.08.2017 - 19:07
Sizin görelilikle ilgili yazınızı okudum. Aklıma bir soru takıldı. Formül ile ışık hızına yaklaşan bi cismin boyunun kısalacağını kanıtlamışsınız ama ben bu kısalma olayının neden olduğunu merak ediyorum. Formül bulan kişi nasıl akıl etmiş de bulmuş neden düşünmüş boyun kısalması gerektiğini ? Teşekkürler.
icon_soru
Cevap 16.08.2017 - 10:48

Görelilik konusuna çalıştıysanız şunu kavramanız gerekir. Bütün ölçümler göreli yapılmaktadır. Boy, uzunluk, hız, kütle gibi büyüklükler normal koşullardaki referans sistemleriyle ölçülmektedir.

Işık hızı dediğimiz nokta algılaması zor bir noktadır. Burada bütün referans sistemleri de değişecektir. Ölçümün yapılması için var olan koşullar da farklıdır.

Formüldeki durum boy için de geçerlidir.

Göreliliği büyük oranda icat eden Albert Einsten dahi biridir. Bunu akıl etmek için de gerçek bir dehaya ihtiyaç vardır. 

Siz bir şeyin boyunu algılarken o boy gözünüze götüntü ışınlarıyla gelmektedir. Bu da cisimin öz uzunluğu kavramayı daha karmaşık hale getirmektedir. Konuyla ilgili formüller özel görelelik konusunda verilmiştir.

"Uzunluk kısalması göreceli bir kavramdır. Birbirine göre bağıl hareket eden gözlemcilerden her biri diğerindeki uzunluğun, normal uzunluğa göre daha küçük olduğunu algılar. Dolayısı ile ışık hızına yakın hızlardaki hareketlerde herhangi iki nokta arasındaki uzunluğun, noktaların bulunduğu referans sistemine göre yüksek hızla hareket eden bir referans sistemindeki gözlemci tarafından daha küçük ölçülmesine uzunluk kısalmaısı denir."