Güçler birliği ilkesinin demokratik yapıya uygun olmamasına rağmen uygulanması | Soru-cevap - Webders.net

Güçler birliği ilkesinin demokratik yapıya uygun olmamasına rağmen uygulanması

icon_soru
Soru Celal Perk 10.07.2017 - 09:28
Güçler birliÄŸi ilkesinin demokratik yapıya uygun olmamasına raÄŸmen ilk TBMM tarafından kabul edilmesinin nedeni aÅŸağıdakilerden hangisi olabilir? A) Mustafa Kemal’e geniÅŸ yetki vermesi B) Meclisi denetleme kurulu yapması C) Anayasa ile uyum saÄŸlaması D) Meclisin daha etkili çalışmasını saÄŸlama E) PadiÅŸahın da milli mücadeleye katılımını saÄŸlama
icon_soru
Cevap 12.07.2017 - 10:44

Güçler birliÄŸi ilkesi gerçekten de demokrasiye uygun deÄŸildir. GeliÅŸmiÅŸ demokrasilerde güçler ayrılığı net bir ÅŸekilde uygulanır. Kuvvetler ayrılığının önemi adlı yazıda bunun gerekçelerini ortaya koymuÅŸtuk.

Soru ÅŸu: Buna raÄŸmen ilk TBMM neden güçler birliÄŸi ilkesini benimsedi? Bunun demokratik yapıya uygun olmadığını bilmiyorlar mıydı?

Elbette biliniyordu. Ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi olaÄŸanüstü bir dönemde açıldı. BilindiÄŸi gibi savaÅŸ ve seferberlik dönemlerinde toplum güvenliÄŸi bazı hak ve özgürlüklerin önüne geçer.

Kurulan meclis hükümeti sistemi ile seçilmiÅŸ meclis aynı zamanda yürütme yetkisini de kullanmıştır. Ayrıca kurulan komisyon mahkemeleriyle yargılama yetkisi de meclis tarafından kullanılmıştır.

Bütün yapılanların temel gerekçesi karmaÅŸa anında hızlı karar alabilme ve ikilikleri önleme amacıdır. Yani meclisin daha etkili çalışmasını saÄŸlama olacaktır cevap.

Meclis açıldıktan sonra alınan hızlı kararlarda bu amaç açıkça görülmektedir. 24 Nisan 1920 meclis kararları bunun en önemli iÅŸaretidir.