İlahiyat Okumak İstiyorum | Soru-cevap - Webders.net

İlahiyat Okumak İstiyorum

icon_soru
Soru Elif Türkcan 14.01.2017 - 06:43

İyi günler. İslami ilimlere meraklıyım, bu ilimleri öğrenmek istiyorum. Bu yüzden de ilahiyat okumak istiyorum. İlahiyat fakültesinden mezun olanlar için iş imkanları nelerdir? İnternette "diyanette çalışabilir" diyor ama yeterli bilgi yok. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler...

icon_soru
Cevap 24.01.2017 - 13:47

İlahiyat okuyan insanlar için iş imkanlarını merak ediyorsunuz. Şöyle belirtelim. İlahiyat okursanız din işlerinden para kazanmanız gerekir. Din işlerini yürüten kurum da ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığıdır. İmamlık, müftülük, müezzinlik, vaizlik, kuran kursu hocalığı gibi meslekler din hizmetleri altındaki mesleklerden bazılarıdır. Bunların dışında diyanette görevli personel olmak, müftülüklerde çalışmak gibi alternatifler de vardır.

Dikkat ederseniz bütün bu alanlar kamu personeli olmanızı gerektirir. İlahiyatı bir meslek olarak düşünürseniz devlet memuru olmayı düşünmelisiniz. Çünkü ülkemizde din hizmetleri devlet tarafından verilir.

İslami ilimlere meraklı olduğunuza göre ilahiyat okumak için elinizde üniversitede kalma seçeneğini daha güçlü tutmalısınız. Çünkü işin öğrenme boyutuna meraklıysanız yukarıda saydığımız meslekler sizi tatmin etmez. Ayrıca idealistseniz şunu belirtelim. Türkiye'nin din görevlisinden çok din bilginine ihtiyacı var. Nitelikli bilgin ciddi çalışmalar ortaya koyarak ülkemize ve diğer İslam ağırlıklı ülkelere hizmette bulunabilir.

Eğer bu amaçla ilahiyat okumak istiyorsanız size İngilizce, Arapça ve Farsça dillerini üniversite bitmeden öğrenmeyi tavsiye ederiz. Bunu ne ölçüde yapabileceğiniz sizin istek ve potansiyelinze bağlı. Ancak bunu yaparsanız çok faydasını görürsünüz.

Eğer İslami ilimlerden kast ettiğiniz daha küçük çaplı bir şeyse başka bir alandaki bir mesleğin yanında hobi olarak yapabilirsiniz. Bu alternatif de sizin için mevcut. Bir alanda bilgi sahibi olmak için üniversiteye gitmeye gerek yok. Sadece üniversite o alana katkı yapmanızı kolaylaştırır. Arapça öğrenin önce. Sonra da İslami kaynaklardan istifade etmeye çalışın. Arapça bilmeseniz dahi Türkçe'ye çevrilmiş sayısız eser bulunuyor. Kitaplar en iyi bilgi kaynağıdır.

Umarım kafanızdaki sorulara bir nebze yanıt olabilmiştir. Kendi hayalinizdeki duruma göre tercihlerinizi yapmanızı temenni ederiz.