Tanzimat Fermanı Hangi Fikir Akımının Etkisiyle Yayınlanmıştır? | Soru-cevap - Webders.net

Tanzimat Fermanı Hangi Fikir Akımının Etkisiyle Yayınlanmıştır?

icon_soru
Soru Aslı Enver 08.12.2016 - 16:57
Tanzimat fermanı hangi fikir akımının etkisiyle yayınlanmıştır? Tanzimat fermanını ve edebiyatını ortaya çıkaran düşünceler nelerdir?
icon_soru
Cevap 22.12.2016 - 11:23

Tanzimat fermanı 3 Kasım 1839 tarihinde okunan bir fermandır. Fermanda batıdaki yeniliklerden yararlanılmıştır. Ancak hedef Osmanlıcılıktır. Yani yapılan yeniliklerle herkesi Osmanlı çatısı altında birliğe sevk etmek temek amaçtı. Dolayısıyla tanzimat fermanının Osmanlıcılık ve batıcılık fikir akımının etkisiyle yayınlandığını söyleyebiliriz.

Osmanlı Devleti uzun süredir batı karışısında geriye düştüğünü fark etmişti. Bunun sonucunda askeri ve ekonomik ıslahatlarda batıyı örnek alıyordu. Ancak Tanzimat Fermanı ile hukuk ve cemiyet hayatında da batıyı örnek alacağını dile getirmiştir. Vatandaşlara devletin bakış açısı bu fermanla değişmiştir. Osmanlı Devleti'nde demokrasinin gelişmesi açısından Tanzimat fermanını önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.

Tanzimat'tan sonra ülkede her alanda batılılaşma seferberliği olmuştur. Bunun en belirgin örneğini edebiyatta görebiliriz. Tanzimat edebiyatı dediğimiz süreç batı etkisindeki yerli edebiyatı içerir. Batıda yazılan birçok eser tercüme edilmiş, batı edebiyatına özgü türlerde eserler verilmeye başlanmıştır.

Batılılaşma denince bizim aklımıza Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra yapılan köklü inkılaplar gelir. Ancak bu durum tam olarak böyle değildir. Batılılaşma ve özellikle Avrupalılaşma yüzyılı aşkın süreye yayılmıştır.