Denemelerde Nasıl Bir Yöntem İzlemeliyiz? | Soru-cevap - Webders.net

Denemelerde Nasıl Bir Yöntem İzlemeliyiz?

icon_soru
Soru Zehra Arslan 27.10.2016 - 18:47

İyi günler. Sınava hazırlık sürecinde yaptığımız denemelerde nasıl bir yöntem izlersek asıl sinavda da aynı performansı sergileyeceğimiz tecrübeli kişilerden duyduğumuz bir tespit. Size sorum, ygs ve lys denemeleri için gerek branş soruları çözme gerek optik formu kodlama açısından, süreyi de göz önünde bulundurarak nasıl bir yöntem izlememizi tavsiye edersiniz?

icon_soru
Cevap 08.11.2016 - 15:05

Merhabalar. Sorduğunuz soru önemli bir soru. Tecrübeli insanlardan duyduğunuz bu tespit de gerçekten çok yerinde bir tespit. Şöyle ki, bir öğrenci deneme sınavlarında ciddiyetsiz olursa gerçek sınavda da bu böyle olacaktır. Ben gerçek sınavda daha dikkatli çözerim düşüncesi sınav heyecanında işe yaramıyor. Bunun işe yaraması için çok dikkatli olmam derseniz de sınavda süre yetiştiremezsiniz.

Sonuç olarak gerçek sınavın biraz daha heyecan düzeyi dışında deneme sınavına epey bir benzerlik taşıyacağını söyleyebiliriz. Denemelerde nasıl bir yöntem izlemeliyiz sorusu bu nedenle önemlidir. Cevabı ise şöyledir: "Her denemeyi gerçek sınav ciddiyetinde çözmelisiniz." Okulda ve kursta çözdüğünüz denemelerde optik form ve sınav süresi uygulanıyor. Ancak deneme sınavına karşı tavrınız ciddiyetsizse fırsatı değerlendiremiyorsunuz demektir.

Evde çözdüğünüz denemelerde de mutlaka ara vermeden, süre tutarak ve sınavdaymış gibi uygulamalısınız denemeyi. Aksi taktirde denemenin size sadece test çözme açısından faydası olur fakat sınav tecrübesi açısından bir katkı sağlamaz.

Açıkça söylemek gerekirse bu söylediğiniz şey benim bizzat başıma geldi. Lisede denemeleri umursamazdım pek. Gerçek sınavda bilgimi tam manasıyla yansıtacağımı düşünüyordum. Bu nedenle özellikle emin olamadığım sorular için endişelenmek yerine akla en mantıklı geleni işaretleyip geçmeyi deniyordum. Böylece denemenin oluşturduğu stresi azaltıyordum. Kafamda gerçek sınavda çok daha detaylı irdeleyeceğime inandırmıştım kendimi. Sonra sınav günü geldi çattı. Sınavda da aynen deneme gibi yaptım. Aksi taktirde her soruya tekrar dönmem gerekecekti ve buna vakit bulamazdım.

Benim düştüğüm hata sınavda deneme gibi davranmak değildi. Normal olan budur zaten. Hata deneme emin olamadığım sorular üizerinde dikkatlice durmamak ve süreyi çok hesaplı kullanmamaktı. Bunu denemede yapmadığınız zaman sınavda da yapmıyorsunuz.

Umarım bu tecrübeli kişilerin tavsitesine benim de tavsiyemi ekler ve deneme sınavlarını ciddiye alırsınız. İyi çalışmalar.