Tıp Fakültesi Kazanmak İçin Ders Çalışma Programı

25.09.2015 - 13:56

tıp fakültesi kazanmak Tıp kazanmak isteyen milyonlarca öğrenci var. Ancak bunların belki de %1’lik bir kısmı bu amacına ulaşıyor. Tıp kazanmak için ne yapmalıyım sorusu bütün öğrencilerin aklında. Bu yazıda tıp fakültesinde okumuş veya mezun olmuş tecrübeli insanların çalışma sistemini derleyerek ben tıp kazanmalıyım diyen bir öğrenci için çalışma programı oluşturulacaktır.

Programın Genel Hatları

Öncelikle şunu belirtelim. Programımız öğrenmeye dayalı olduğu için soru sayısı, kaynak tavsiyesi vs. içermeyecektir. Sadece üniversite sınavında tıp fakültelerinden birini kazanmak için gereken donanıma ulaşmanız için öneriler içerecektir. Şunu da belirtelim ki bu programı uygulayıp başarılı olacak olanların en az basit düzeyde bir temelleri ve sayısal kapasiteleri olmalıdır.

Bir de bu program bir sene boyunca uygulandığında sonuç alırsınız. Yani sınava 2 hafta kala programı uygulayıp başarılı olunmayacağını bilecek kapasitede olmalısınız. Zaten sınav başarısının büyük bir bölümü kapasite ile alakalı. Veliler bu durumu anlamamak için günde 10 saat çalışan çocukları başarısız olduğunda bile benim çocuğum zeki ama yeterince çalışmıyor diyor. Gerçek ise bundan çok farklıdır. Herkesi mutlu edebilecek bir program maalesef mevcut değil.

Eğer sınava 3 ay var ve siz 120 sorudan 45 net civarı yapıyorsanız sizin tıp kazanmanız imkânsıza yakın. Dediğimiz gibi belli düzeyde sayısal temeli olan öğrenciler içindir bu program. Gerçeklerle yüzleşmek ve kendini tanımak gerekir her şeyden önce.

Tıp kazanmak için bütün testler önemli, yani zaten iyi bir derece yapmanız için bir testi yapıp diğerini yapmamanız diye bir şey söz konusu olamaz. Ancak matematik 2 ve fen 2 testleri çok fazla öneme sahip diyebiliriz. İlk sınavda Türkçe, matematik ve fen testleri önemliyken. İkinci sınavda ise daha çok matematik ve fen testleri önemlidir sizin için. Tabi buradan şu mana çıkmamalı. Matematikten 10 net yaparak tıp kazanamazsınız. Bütün testlerin önemli olduğunu unutmayın.

Program şu şekilde olacak. Günde ortalama 6 – 8 saat arası ders çalışacaksınız. Daha çok olması size kalmış. Ancak gerçekçi davranırsak bu miktar yeterli diyebiliriz. Yalnız bir gün çalışıp bir hafta çalışmazsanız sonuç alamazsınız. Bir sene boyunca her koşulda uygulayacaksınız. Gece geç saatlere bırakmadan 6 – 8 saat kadar günlük çalışmanızı tamamlayacaksınız. Aralıklı saat vermemizin nedeni şu: çalıştığınız dersin zorluğuna göre beyniniz daha çok ve daha az yorulabilir. Siz kendinizi olabildiğince zorlayarak bu miktarda ders çalışacaksınız.

6 – 8 saatlik çalışmaya matematik 1 beceriniz yetersizse bununla başlayın. Çünkü matematik 1 bilmeyen fizik veya kimya da yapamaz. Bu dersi bitirince fizik, kimya, biyoloji derslerine erkenden başlayacaksınız. Yalnız fen bilgisi derslerinde birinci ve ikinci sınav ayrımı sizin için değil. Sadece eşit ağırlık öğrencileri gidip birinci bölüm fen kitabı alır. Sizin edinmeniz gereken kaynak baştan sona fen bir arada olan ,ders kitabıdır. Üç fen dersinden de bunu yapacaksınız. TYT, AYT ayrımı zaten yok. AYT'ye çalışan TYT'ye de çalışmış oluyor zaten. Sadece ilk sınava doğru sınava yönelik sosyal bilgiler, Türkçe testlerine ve bol deneme çözmeye önem vereceksiniz. Onun dışında çalışmanız tüm ders halinde olacak.

Konu Anlatımı Çalışmak

Edindiğiniz konu anlatım kitabından günde 15 sayfa fizik, 15 sayfa kimya, 15 sayfa da biyoloji çalışacaksınız. Bu da 45 sayfa konu anlatımlı çalışma demektir. Test kısımlarında daha yavaş ilerlersiniz ama ziyanı yok. 15 sayfa ortalama bir değerdir. Konunun gereken kısmına ulaşmadan kitabı bırakmayın. Bu programı uzunca bir süre uyguladığınızda fizik, kimya ve biyoloji konusunda ortalama 3 tane konu anlatımlı kitabı anlayarak ve öğrenerek bitirmiş olacaksınız. Bu durumda ilk sınavdaki fen bilgisi ve ikinci sınavındaki fen bilgisi testlerine hazırlanmış olacaksınız. Eksik kalan dersleriniz: Matematik, Türkçe, geometri ve sosyal bilgiler. Bunun için de şöyle bir program uygulayacaksınız. Yine bir matematik kitabı alıp kalan sürenizde ilerleme göstereceksiniz. Matematikte ve özellikle geometride soru çözmek çok önemli olduğu için bol sorulu konu anlatım kitabı alacaksınız. İyi bir düzeye ulaşamadan soru bankası yok!

Matematik ve geometri bitince yanına bir de geometri soru bankası alabilirsiniz. Günde 5 test geometri çözmek iki ayda geometriyi aradan çıkarmak için yeterli olacaktır. Zaten geometri dersi sadece sorulardan oluşan bir derstir. İlk sınava doğru programa sözel dersleri de eklersiniz. Ancak Türkçeyi sona bırakmayın. Türkçe bir tıp fakültesi adayı için hayati öneme sahiptir. Kolaydır ve puan olarak yüksek getiriye sahiptir. İlk sınava üç ay kala dil bilgisini bitirmiş ve tek testli Türkçe TYT denemelerine başlamış olmalısınız. Bu denemelerden de günde 1 tane çözmek sizin hem hızınızı hem dikkatinizi arttıracaktır.

Son şekliyle program şu şekilde:

15 sayfa fizik konu anlatımlı (TYT + AYT ayırmadan)

15 sayfa kimya konu anlatımlı (TYT + AYT ayırmadan)

15 sayfa biyoloji konu anlatımlı (TYT + AYT ayırmadan)

Matematik 1 veya matematik 2 1 konu ilerleme (zor konular 2,3 güne yayılacak)

5 test geometri

1 türkçe konusu ve 1 türkçe denemesi (40 soruluk)

Sınava doğru tarih, coğrafya felsefeden konu anlatımı ve soru çözümü.

Yukarıdaki program üzerine oldukça düşünülmüş bir programdır. Bu programı sabır ve sebatla uygularsanız başarı kaçınılmazdır. Programı uygulama zamanlarını size bıraktık. Sabah 6’da başlayın gibi şeyler söylemiyoruz çünkü herkesin okul, hayat meşguliyet durumları farklı oluyor. İrade gösterip uygulamak sizin elinizde.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap
Atıf Şenkulak 2017-05-06-174035

Tıp kazanmak istiyorum ama 11. sınıfım, çalışmaya geç kalmıyım? Tıp kazanmak için günlük olarak ne kadar çalışmam gerekiyor? Kazanma imkanım var mıdır?